Vaši rezultati pretraživanja

Pasivno ulaganje u nekretnine putem REIT-ova: Što su i kako funkcioniraju?

Objavljeno od Macko na 5 listopada, 2023
0

Ulaganje u nekretnine dugo je bilo popularna strategija za diversifikaciju portfelja i ostvarivanje pasivnog prihoda. Međutim, direktno vlasništvo nad nekretninama može biti skupo, zahtjevno i rizično. Srećom, postoji alternativa koja omogućuje ulaganje u nekretnine bez potrebe za fizičkim vlasništvom – Real Estate Investment Trusts (REIT-ovi). U ovom članku ćemo istražiti što su REIT-ovi i kako funkcioniraju kao oblik pasivnog ulaganja u nekretnine.

Što su REIT-ovi?

REIT-ovi su investicijske tvrtke koje se bave posjedovanjem, upravljanjem i/ili financiranjem nekretnina i nekretninskih projekata. Ove tvrtke omogućuju pojedincima da sudjeluju u nekretninskom tržištu kao investitori bez potrebe za direktnim vlasništvom nekretnina. Umjesto toga, ulagači kupuju dionice ili udjele u REIT-ovima, čime postaju suvlasnici portfelja nekretnina koje tvrtka posjeduje ili financira.

Kako funkcioniraju REIT-ovi?

REIT-ovi funkcioniraju prema određenom zakonodavnom okviru koji ih obvezuje da ispunjavaju određene uvjete kako bi se kvalificirali kao REIT-ovi i oslobodili se poreza na korporacije. Glavna obilježja REIT-ova uključuju:

  1. Izuzetnost od poreza: REIT-ovi su oslobađani od poreza na korporacije pod uvjetom da isplate veći dio svojih prihoda dioničarima u obliku dividendi. To znači da su ulagači obvezni plaćati porez na prihode od dividendi, ali tvrtka ne plaća porez na dobit.
  2. Portfelj nekretnina: REIT-ovi ulažu u različite vrste nekretnina, uključujući stambene, komercijalne i industrijske objekte, kao i infrastrukturne projekte poput hotela i bolnica.
  3. Pasivni prihod: Većina prihoda od najma i dobiti od prodaje nekretnina distribuira se dioničarima u obliku dividendi. To omogućuje ulagačima ostvarivanje pasivnog prihoda bez aktivnog upravljanja nekretninama.
  4. Lakoća likvidnosti: Kao što su dionice na burzi, REIT-ove je relativno lako kupiti i prodati, pružajući ulagačima likvidnost koju ne bi imali s direktnim vlasništvom nekretnina.
  5. Diversifikacija portfolja: Investitori mogu diversificirati svoj portfelj ulaganjem u različite REIT-ove koji posjeduju različite vrste nekretnina u različitim geografskim područjima.

Prednosti ulaganja u REIT-ove:

  • Pasivni prihod: Dividende od REIT-ova pružaju redoviti prihod investitorima.
  • Diversifikacija: Omogućuju diversifikaciju portfelja bez potrebe za direktnim vlasništvom nekretnina.
  • Likvidnost: Ulaganje u REIT-ove je likvidnije od direktnog vlasništva nekretnina.
  • Profesionalno upravljanje: REIT-ovi obično imaju stručne upravljače koji brinu o investicijama i nekretninama.

Nedostaci ulaganja u REIT-ove:

  • Ovisnost o tržištu: Vrijednost REIT-ova može varirati ovisno o stanju nekretninskog tržišta.
  • Manja kontrola: Investitori nemaju kontrolu nad konkretnim nekretninama u portfelju REIT-a.
  • Porez na dividende: Dividende od REIT-ova su oporezive.

U zaključku, REIT-ovi su atraktivna opcija za ulaganje u nekretnine bez potrebe za direktnim vlasništvom nekretnina. Ulaganje u REIT-ove omogućuje diversifikaciju portfelja, ostvarivanje pasivnog prihoda i pristup profesionalnom upravljanju, ali isto tako nosi rizik i oporezivanje dividendi. Prije ulaganja u REIT-ove, važno je pažljivo istražiti različite REIT-ove i razumjeti kako funkcioniraju kako biste donijeli informiranu investicijsku odluku.

Foto:pixabay.com

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

  • Napredno pretraživanje

    Više opcija pretraživanja
    Više opcija pretraživanja
  • Naša ponuda

  • Kalkulator hipoteke

Usporedite popise